Tässä alaseminaarissa kuullaan tutkimuksen, käytännön, kokemuksen ja kunnan edustajan puheenvuoroja ja keskustellaan siitä, miten yhteisöt yhteiskunnan eri tasoilla tunnistavat odotus- ja vauva-ajan mielenterveyden edistämisen tärkeyden ja riskitekijät, ja miten mahdollisiin ongelmiin voidaan vastata oikea-aikaisesti ja riittävästi. Esimerkkejä kuullaan neuvoloista ja päihdeongelmien hoitoon erikoistuneista ensikodeista sekä vankilan perheosastolta.

 

Lähiyhteisöistä yhteiskuntaan – tutkittua tietoa ja käytännön kokemuksia vauvaperheen hyvinvoinnin tukemiseksi

10.50-11.00 Tervetuloa, puhujien esittely. Susanna Rautio, projektitutkija Itlasta kertoo 1000 First days in Nordic Countries -hankkeesta.

11.00-11.20 Tuovi Hakulinen, tutkimuspäällikkö THL:stä kertoo tuoreisiin tutkimustuloksiin perustuen, mitä neuvoloissa voidaan tehdä masennuksen ehkäisemiseksi, varhaiseksi tunnistamiseksi ja vanhempien auttamiseksi ja miten kyseisiä palveluja tulisi tehostaa.

11.20-11.45 Annika Piskunen-Virkki, johtaja Helsingin ensikoti ry:n Pidä kiinni -ensikodista sekä vastaava ohjaaja Jaana Wikgren Kanta-Hämeen Perhetyö ry:stä/Vanajan vankilan perheosastolta kertovat, miten ensikodit ja päihde-ensikotien ammattilaiset osaavana yhteisönä turvaavat vauvan hyvinvointia odotusajasta vauva-aikaan. Mukana myös kokemusasiantuntijan puheenvuoro.

11.45-11.55 Riitta Vartio, Helsingin kaupungin Lastensuojelun sosiaalityön päällikkö kertoo, miten ja millä edellytyksillä kunta voi toimia kunnassa asuvien vauvojen hyvinvointia turvaavana yhteisönä, sekä mitä turvassa oleminen edellyttää henkilökunnan osaamiselta ja kunnan toiminnan rakenteilta ja resursseilta. Lisäksi kuulemme esimerkkejä ratkaisuista, joilla on onnistuttu vahvistamaan vauvan oikeutta turvalliseen elämään.

11.55-12.05 Keskustelua aiheesta.